Local (Yerel) Web Server Kurulumu

Geliştirme aşamasında kendi bilgisayarımızda php dosyalarını çalıştırmak, veritabanı kullanmak ve phaser ile oyun geliştirmek gibi işlemleri yapmak istediğimizde bir web server’ına ihtiyaç duymaktayız. Bu yazıda basitçe 2 alternatiften bahsedeceğim.

 

Php ve mysql söz konusu ise XAMMP’yi önerebilirim. Sitesi: https://www.apachefriends.org/tr/index.html

 

 

Sitesinden indirdikten sonra herhangi bir özel ayar yapmadan kuruyoruz. Programı çalıştırdığınızda web server’ını çalıştırmak için Apache modulünü başlatmanız yeterli. Veritabanı da kullanacaksanız MySQL modulünü de çalıştırmanız gerekiyor. XAMMP varsayılan olarak C:\xampp\htdocs adresinde çalışır. Mesela bu klasörün altına dosya.html diye bir dosya attık. Bu dosyaya tarayıcı üzerinden localhost/dosya.html şeklinde ulaşabiliriz. XAMMP ile çalışacaksanız sürekli dosyaları kopyalamaktansa çalışmalarınızı htdocs klasörünün altında yapmanız en mantıklısı. XAMMP yaygın kullanılan bir programdır, eğer kurulum sırasında ya da modulleri çalıştırmaya çalışırken hata alıyorsanız internette araştırma yaparak çözümünü rahatlıkla bulabilirsiniz.

 

Tarayıcıdan localhost’a girmeye çalıştığınızda ulaşılamıyor gibisinden bir hata alıyorsanız muhtemelen ya kontrol panelinden sunucuyu başlatmamışsınızdır ya da ayarlarda bir sıkıntı vardır.

 

Php ve mysql içermeyen projeler için ise brackets’i tercih ediyorum. Sitesi: http://brackets.io/

 

Brackets’in canlı önizleme(live preview) özelliği php ve mysql için işinize yaramaz ama phaser ile oyun geliştirmede kullanabilirsiniz. Ayrıca canlı önizleme front end işlerinde de oldukça işe yarayan bir özellik. Açıkçası bütün front end geliştirmelerimi bu aralar brackets ile yapıyorum.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir