WordPress Tema Yapımı 1

Son zamanlarda yavaş yavaş backend kısmına da el attığım için biraz php öğrendikten sonra soluğu wordpress’te aldım. Bu yazıda bildiğim kadarıyla wordpress tema yapımını anlatmaya çalışacağım. Gördüğüm kadarıyla wordpress tema yapımı ile ilgili yazılarda gereksiz bir çok detay yer alıyor. Bu tarz işler yeni başlayanlar için zaten kafa karıştırıcı olabiliyor. İlk başladığımda ben de bu karışık anlatımlar sebebiyle biraz sıkıntı yaşadım. Bu sebeple elimden geldiğince kısa yoldan nasıl yapılacağını anlatmaya çalışacağım.

 

Geliştirmeyi local’de yapacağız. WordPress’in çalışması için bir server’a ihtiyacımız bar. Bu sebeple ilk olarak local bir web sunucusu kurmamız gerekiyor. Ben XAMMP kullanıyorum. Kurulumu ve kullanımı oldukça basit bir program. Kurulumunu burada anlatmayacağım, genelde herhangi bir ayar yapmanıza gerek kalmadan düz mantık kurabileceğiniz bir program. Bir hatayla karşılaşırsanız yerli, yabancı bir çok sitede çözümünü büyük ihtimalle bulabilirsiniz.

 

XAMMP kurduktan sonra ilk olarak wordpress’i indirmemiz gerekiyor. https://wordpress.org/download/ adresinden wordpress’in indirin (şu andaki versiyonu 4.9.4). Bu zip dosyasının içindeki dosyayı(wordpress) çıkarın ve bu dosyayı local sunucunuzun kullandığı dizine taşıyın. Windows kullanıyorsanız ve XAMMP yüklediyseniz varsayılan ayar olarak C:\xampp\htdocs dizinine kopyalamanız gerekiyor. XAMMP programını (ya da yüklediğiniz diğer programı) çalıştırıp Apache ve Mysql modüllerini çalıştırın.

 

WordPress’in kullanabilmesi için bir veritabanı oluşturmamız gerekiyor. Modüller çalıştıktan sonra tarayıcınızı açıp tarayıcı çubuğuna http://localhost/phpmyadmin/ yazın (ya da XAMMP kontrol panelinden mysql sırasındaki Admin tuşuna basarsanız sizi bu sayfaya yönlendirecektir). Açılan sayfada veritabanları sekmesine tıklayın. Açılan sayfada yeni veritabanı ekleyeceğiz. Aşağıdaki resimdeki kısımda veritabanına bir isim verip (herhangi bir isim verebilirsiniz) oluştur’a tıklıyoruz. Bu kaydettiğimiz veritabanı ismini wordpress’i ayarlarken kullanacağız.

 

 

Veritabanını oluşturduktan sonra tarayıcı çubuğuna localhost/wordpress yazın. Karşınıza dil seçme ekranı gelicek. WordPress’in hangi dilde çalışmasını istiyorsanız buradan o dili seçip devam tuşuna basıyoruz.

 

 

 

Sonraki sayfada WordPress veritabanını kullanmak için gerekli bilgileri isteyecek. Çıkan ilk sayfada başlayalım tuşuna basarak devam ediyoruz. Diğer sayfada bizden sunucu, veritabanı bilgilerini isteyecek. XAMMP için bilgiler aşağıdaki gibi olması lazım. Programı yüklerken ya da sonrasında herhangi bir ayar değişikliği yapmadıysanız veritabanı ismi haricindekiler XAMMP’nin varsayılan değerleri.

 

 

Burada tablo ön ekini güvenlik amacıyla farklı bir şeyde yapabilirsiniz. asd145_ ya da bunun gibi karışık bir değer yapabilirsiniz. Ama şimdilik yerel sunucuda çalıştığımız için böyle bir şeye ihtiyacımız yok. Siteniz için wordpress kurmanız gerekirse buradaki değeri farklı bir şey yapabilirsiniz.

 

Gönder tuşuna bastıktan sonra eğer bilgilerde bir hata yoksa karşımıza meşhur 5 dakikalık wordpress kurulum sayfasının gelmesi gerekiyor. Bu sayfadaki bilgileri doldurup wordpress’i kur tuşuna basıyoruz. Sonrasında başarılı ekranı çıkacak ve giriş tuşuna basınca wordpress admin paneli karşımıza gelecek.

 

 

Daha önce wordpress tema kullandıysanız admin paneline aşina olmalısınız. Eğer kullanmadıysanız admin panelini biraz kurcalamanızı tavsiye ederim. Bir kaç kategori, yazı, resim vs. ekleyin. Bu arada tarayıcı çubuğuna localhost/wordpress yazarak ya da admin panelinde başlangıç kısmında sitenizi görüntüleyin kısmına tıklayarak sitenin şu anki halini görebilirsiniz.

 

Bu yazıda wordpress’i kurup temamızı oluşturabileceğimiz hale getirdik. Bir sonraki yazıda inşallah tema yapımına başlayacağız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir